Guide: opstart af dit første akvarie

Akvarier er fascinerende af flere årsager. De er smukke at se på og kan rumme fantastiske arter af fisk, der både er søde og spændende at have som kæledyr. Har du altid drømt om at få et akvarie, men ved bare ikke helt hvordan du kommer i gang? Så er denne guide til dig!

Sådan klargør du akvariet

Det allerførste på checklisten er selvfølgelig at få fat i et akvarie, der passer med størrelsen til den plads, du har at gøre med derhjemme, og så det antal af fisk du ønsker, det skal rumme. Når det er sat til en side, er det tid til at klargøre akvariet. Inden akvariet fyldes med vand, skal der grus i. Her er det en god idé at undersøge, hvilken type grus der egner sig til de fisk, der skal bo i akvariet, så du ikke risikerer grus, der er sundhedsskadeligt for fiskene. Vandet der skal i, skal også have den rigtige vandværdi, som passer til de fisk, du gerne vil have.

Når der er kommet vand og filter i akvariet, skal du starte en sund bakteriekultur op i vandet, hvilket kan klares ved at tilføje kunstig bakteriekultur. Til sidst er det en rigtig god idé at fylde akvariet med akvarie planter, der kan lave fotosyntese og rense vandet for de affaldsstoffer, som kommer fra fiskene. Så er der klar til de skønne fisk. Ønsker du at blande flere fiskearter, er det rigtig vigtigt at finde ud af, om de har de samme behov, og hvorvidt arterne vil kunne trives med hinanden.

Vedligeholdelse

Særligt i starten er det vigtigt, at man tager vandskifte seriøst, når man har et helt nyt akvarie. De første par uger anbefales det faktisk, at man udskifter 10% af vandet 2-3 gange om ugen. I fremtiden kan man nøjes med ét vandskifte om ugen.