Bæredygtighed i traditionernes land

Der er bestemt ingen tvivl om, at Danmark er et land med mange traditioner. Mange højtider, såsom jul, fastelavn eller påske, fejres med overflåd af mad og pynt. Der bliver købt nyt hvert år og smidt ud igen. Her er en guide til, hvordan man kan fejre højtiderne uden at belaste miljøet.

Genanvendelighed under højtiderne

Noget af det, der påvirker vores miljø allermest, er overproduktion og transport af varer. Hvis man ønsker at mindske effekten af dette, kan man i mange aspekter af sit liv slå over til genanvendelige produkter, så man ikke konstant smider ud og køber nyt. Det samme gælder faktisk også højtiderne. Tag julen som et godt eksempel: man køber juletræ, gavepapir og julepynt, som smides ud, så snart det har haft sit formål. Prøv i stedet at pakke gaverne ind i stof eller avispapir, der kan genbruges igen efterfølgende. Du kan også prøve at lave din egen julepynt af bæredygtige materialer og gemme det til brug igen næste år. I stedet for at fælde et træ og smide det ud, når julen er omme, kunne man i stedet overveje et kunstigt juletræ, der kan genanvendes år efter år, eller købe juletræ i potte, som kan afleveres på gården efter lån. Der er rigtig mange gode muligheder, hvor man stadig kan dyrke traditionerne, uden det er på bekostning af miljøet.

Undgå madspild ved at dele

Mad spiller en stor rolle, når vi danskere fejrer de forskellige højtider. Til jul fylder vi køkkenet med småkager og konfekt, og vi holder julefrokoster og juleaften med lækker mad i overflod. Derudover bliver der holdt påskefrokoster også, hvor man ikke går ned på maden. Når middagen eller højtiden er ovre, så, i stedet for at smide resterne ud, kan man pakke det og give det til folk i nød. Derved modkæmper du madspild og deler din højtidsglæde.